Onsdag 15. mai 2024
Generalsekretær i den norske Atlanterhavskomiteen Kate Hansen Bundt

“Tysklands politiske utvikling og rolle i Europa”

Kate Hansen Bundt er Cand. polit. fra UIO i 1992. Hennes faginteresse omfatter Tysklands politiske utvikling og rolle i Europa, den europeiske integrasjonsprosessen (EU), de transatlantiske relasjoner (NATO) og norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Hun var stipendiat ved Humboldt Universitetet i Øst-Berlin under DDR-regimets siste år, og ble i 2018 tildelt Willy Brandt-prisen for sin lange og omfattende innsats for tysk-norske forbindelser.

Bundt er styremedlem i Norsk senter for fred og konfliktløsning og på Fridtjof Nansen Institutt. Hun har vært styreleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Hun har vært 12 år ved Europa-programmet. Hun har vært medlem av flere regjeringsoppnevnte utvalg. Hun har også gjennomført sjefskurset ved Forsvarets Høgskole.

Onsdag 17. april 2024
Teknologirådgiver, medieprodusent og journalist i NRK Eirik Solheim

“Kunstig intelligens - enorme muligheter og store utfordringer”

I løpet av kort tid har AI blitt et sentralt samtaleemne. Dette skyldes i stor grad den nyeste utviklingen kjent som generativ AI. Med denne teknologien kan den kunstige intelligensen hjelpe oss i å produsere innhold fra bunnen av, enten det er tekst, kode, bilder, tegninger, musikk, lyd eller video. Men hvordan påvirker dette oss, og hvordan kan vi best utnytte disse nye verktøyene?

Eirik Solheim er en internasjonalt ettertraktet formidler og foredragsholder i medie- og teknologibransjen med 25 års erfaring som teknologirådgiver, medieprodusent og journalist i NRK. I 2006 startet han den anerkjente utviklingsavdelingen NRKbeta. Solheim har hatt styreverv i NCE Media/Media City Bergen og vært konsulent i Accenture. Han er tilknyttet Høyskolen i Volda som forsker og er utdannet medieingeniør fra Universitetet i Stavanger.

Presentasjonen til Eirik Solheim i pdf format - se her.

 

 

Onsdag 20. mars 2024
Journalist Magnus Takvam

“Om min mor, Marie Takvam”

Magnus Takvam var tidligere hele Norges politiske kommentator i NRK. Han måtte slutte i kringkastingen den dagen han fylte 70, og er nå journalist og kommentator i nettavisen Alltinget.

Han begynte i NRK i 1983, og ble kalt den viktigste kommentator gjennom tidene.

I 2021 utga Takvam boka "Hun skrev for å kunne leve", en biografi om sin mor, Marie Takvam. Han ville alminneliggjøre psykiske utfordringer og vise at det mest skadelige er å late som om de ikke fins.

Han har også gitt ut boka " Arbeiderpartiets fall" i 2022, men på møtet vårt 20.03.2024 vil han snakke om sin mor Marie Takvam.


Årsmøte 2024 vil bli avholdt umiddelbart etter medlemsmøtet 20. mars.

Årsmøte
Dagsorden

1. Styrets beretning
2. Årsregnskap
3. Fastsettelse av kontingent for 2025
4. Valg
5. Innkomne forslag

Forslag som ønskes behandlet på årsmøtet, må være styret i hende senest mandag 11. mars. og sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  med kopi til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  .

 

Dokumenter:

Årsmøte - regnskap

Revisjonsberetning

Valg

Informasjon mars 2024

 

Onsdag 13. mars 2024
Filosof Lars Fr. Svendsen

“Håpets filosofi”

Foredrag - erstatning for foredrag avlyst 17. januar

Den internasjonalt anerkjente filosofen Lars Fredrik Svendsen vender denne gangen blikket mot håpet- og det er ikke helt uten grunn. Den ukrainske befolkningens reaksjon på russernes invasjon i februar 2022 vekket til live en gammel ide hos Lars Fredrik Svendsen om å skrive en bok om håpets filosofi. I mangfoldet av følelser i den ukrainske befolkningen som raseri, fortvilelse og sorg, så var det håpet som sto fremst – håpet om at de ville kunne stå imot angrepet fra den russiske overmakten og bevare friheten.

Onsdag 21. februar 2024
Journalist og forfatter Niels Chr. Geelmuyden

“Fordelen ved ulemper”

Niels Chr. Geelmuyden er en kjent norsk journalist og forfatter bosatt på Tjøme. Han har skrevet over 40 bøker om diverse temaer, og er kjent for sin skarpe, ofte humørfylte og satiriske penn. I tillegg er han en skattet foredragsholder både fra radio, journalistutdanningen og en rekke andre institusjoner og foreninger. Han er utdannet statsviter med tillegg i historie og psykologi og er regelmessig sett som spaltist i Aftenposten, Morgenbladet, Bergens Tidende, SAS Magasinet og Tønsbergs Blad.

Avlyst på grunn av snøvær
Onsdag 17. januar 2024
Filosof Lars Fr. Svendsen

“Håpets filosofi”

Den internasjonalt anerkjente filosofen Lars Fredrik Svendsen vender denne gangen blikket mot håpet- og det er ikke helt uten grunn. Den ukrainske befolkningens reaksjon på russernes invasjon i februar 2022 vekket til live en gammel ide hos Lars Fredrik Svendsen om å skrive en bok om håpets filosofi. I mangfoldet av følelser i den ukrainske befolkningen som raseri, fortvilelse og sorg, så var det håpet som sto fremst – håpet om at de ville kunne stå imot angrepet fra den russiske overmakten og bevare friheten.

Onsdag 29.november 2023
Parkteateret
kl. 11.30 (Merk tiden) - dørene åpner kl. 11.00

Follo Seniororkesters Storband med dirigent Kjell Martinsen og solister.

Sted: Parkteateret, Moss
Det er en ca. 1 1/2 times konsert
Pris kr. 150 - Påmeldingfrist 1. november 2023!
Det er begrenset antall plasser, og venteliste vil bli etablert.
Merk fristen - bindende påmelding!

Dette er en ca. 1 1/2 times Storbandkonsert med våre velkjente venner i Follo Seniororkesters Storband.

Det er ikke klart hvilke solister som vil være med når vi skriver dette EA-nytt, men dirigent Kjell Martinsen har lovet oss en stor overraskelse.


Pris kr. 150
Påmeldingfrist 1.  november 2023!
Merk fristen - bindende påmelding!

 

Onsdag 22. november 2023
Tom Schandy

«Fuglenes fantastiske liv

Tom Schandy er forfatter og naturfotograf. Han har vunnet en rekke internasjonale priser som "Gerald Durell Award for endangered wildlife" i verdens største naturfotokonkurranse, den prestisjetunge Wildlife Photographer of the Year Award som arrangeres av BBC og Narural History Museum i fellesskap. Dette er naturfotografenes Oscar! Sammen med Tom Helgesen har han gitt ut mer enn 10 naturbøker. Naturvernperspektivet er viktig i hans fotografering og naturformidling.

Han jobber med fotoprosjekter fra pol til pol, fra Svalbard via Afrika og Sør-Amerika til Antarktis.

Onsdag 25. oktober 2023
Per E. Kokkvold

"Falske nyheter – Putin, Trump, krigen og løgnen"

Per Edgard Kokkvold har vært utenriksmedarbeider, utenriksredaktør og redaktør i Arbeiderbladet/nå Dagsavisen 1973-1997, medlem og leder av Pressens Faglige Utvalg 1988-1997, generalsekretær i Norsk Presseforbund 1997-2013, leder av Kringkastingsrådet 2014-2017.

Per Edgar Kokkvold fikk Fritt Ords honnørpris i 2013 for sitt prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten, også under mangeårige drapstrusler, og for sine mange og skarpe kommentarer til journalistisk praksis som bidrag til pressens selvkritikk og selvregulering.

Fra tidlig i 2006 ble han utsatt for drapstrusler, og har i lange perioder hatt politibeskyttelse. Kokkvold har hele tiden fastholdt sin oppfatning om at norske medier ikke må gi etter for islamistiske eller andre terrortrusler når ytringsfriheten står på spill.

Per Edgar Kokkvold har med sine poengterte og ofte overraskende uttalelser i en rekke andre kontroversielle saker bidratt vesentlig til den offentlige debatten om presseetikk, journalistisk praksis og intellektuelt nivå i pressen.»

Onsdag 27. september 2023
Professor Kristin Linnerud

Hva er status for norsk/internasjonal havvindsatsing?

Hun vil gi oss en oversikt over forskningsaktivitet knyttet til havvind, samfunnsaksept for denne satsingen og hva som skjer framover.

Kristin Linnerud er utdannet økonom og er professor ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og jobber på Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning. Hun har også en bistilling ved Høgskulen på Vestlandet. I tillegg har hun hatt forskningsopphold ved Oxford University, London University College, London School of Business og Oxford Brookes University.

Onsdag 30. august 2023
Master i psykologi og søvnekspert, Knut Thoresen

«Sover du bedre, så lever du bedre»

God søvn er viktig for helsen vår. Søvn betyr mer for helsen vår enn nesten alt annet til sammen. Mange av oss sover langt fra godt. Alle fortjener å sove godt, og hvis man bare har en grunnleggende forståelse for hvilke mekanismer som styrer søvnen vår og legger til rette for dem, vil søvnen ofte lett falle på plass, sier han. Knut Thoresen vil gi oss verktøy og kunnskap så vi kan sove best mulig. Han har de siste årene spesialisert seg utelukkende på søvn og har utarbeidet en Søvnguide.

Les mer: «Sover du bedre, så lever du bedre»

Onsdag 24.mai 2023
teolog og forfatter Anders Nordengen

«Å eldes med begeistring»

Per Anders Nordengen er utdannet teolog og har i mange år arbeidet som prest i Norge og Sør-Afrika. Han er også forfatter og en av landets mest etterspurte foredragsholdere. Nordengen er kjent for sin muntlige og levende fortellerform og sin evne til å formidle alvor med glimt og humor. Både i næringslivet, i foreninger og organisasjoner har han underholdt, berørt og engasjert tusenvis av tilhørere. Tittelen på foredraget er «Å eldes med begeistring». Det er et kåseri med både humor og alvor.

Onsdag 26.april 2023
Tidligere adm.dir. og sjefsredaktør i «Vårt Land» - Helge Simonnes

«Når konspirasjonsteorier og religiøs retorikk truer demokrati og verdensfreden»

Helge Simonnes studerte statsvitenskap og økonomisk administrasjon ved distriktshøgskolen i Molde fra 1979 -1982, ble utdanner siviløkonom fra BI i 1985 og tok 1. avdeling jus ved universitetets i Oslo i 1987. Han arbeidet som journalist i Sunnmørsposten fra 1972 -1982. Simonnes ble markedssjef i mediehuset «Vårt land» fra 1991-2015. I perioden 1987 – 2016 var han administrerende direktør og sjefredaktør i samme avis. Han har satt varige spor etter seg i mediebransjen bl.a.gjennom arbeidet med å sikre pressestøtten. I 2016 fikk han hedersprisen til Oslo Redaktørforening. Simonnes er en svært aktiv foredragsholder og spaltist bl.a. i Dagsavisen.

Onsdag 22.mars 2023
fysiker og seniorrådgiver ved Norsk romsenter, Pål Brekke

«James Webb - nye øyne mot universet»

James Webb-teleskopet ble skutt opp 22.12.2021 nesten 14 år forsinket. Teleskopet går nå i en bane på ca 1,5 millioner km fra Jorda, hele tida på motsatt side i forhold til Sola. Fjernere objekter kan nå observeres og gi oss skarpere bilder. Vel så viktig er det at James Webb vil observere ultrarødt lys fra universet – stråling vi ikke kan se med våre øyne. Det vil dermed kunne trenge gjennom interstellare tåker og støvskyer der vi vet nye stjerner fødes. Pål Brekke er solfysiker og jobber som seniorrådgiver ved det Norske romsenter. Han er internasjonalt kjent foredragsholder og har jobbet 6 år ved NASA Goddard Space Flights.

Etter foredraget vil det bli avholdt årsmøte som kvitterer ut driften i Eldreakademiet for året 2022.

Onsdag 15.februar 2023
Musikkgalleriet

«Stemmer fra nord»

EA får besøk av to musikere; sopran Marilyn Almeida og pianist Siril Valberg, som gjennom musikk, malerier og levende formidling holder et konsertforedrag som en hyllest til nordnorsk kulturarv. Vi blir invitert på en reise inn i en nordnorsk musikalsk verden rik på stemninger, naturlyrikk og landskapsskildringer mens vi parallelt får se bilder av flotte malerier av kunstnere fra Nord-Norge bundet sammen gjennom spennende historier og fakta. De musikalske innslagene tar for seg både tidligere komponister så vel som nålevende.

Onsdag 25.januar 2023
tidligere anestesi-lege Audun Aas

«Smertemysteriet»

Audun Aas har hatt smerte som hovedinteresse gjennom sitt arbeid som lege og gav ut «Smerteboken» på Dreyers forlag i 2018. Hvorfor opplever vi potensielt smertefulle hendelser så ulikt? Vi får en bred gjennomgang av av fenomenet smerte betraktet fra ulike vinkler. Hva slags forhold gjør oss utsatt for smerte, og kan vi bli mer motstandsdyktige? Hvorfor har kvinner mer smerter enn menn? Hva skjer når vi blir eldre? Hvorfor har nordmenn mer vondt enn alle andre i Europa? Foredraget inneholder pussige og overraskende fakta. Foredraget går ikke inn på konkrete diagnoser, medikamenter og behandlingsmetoder.

Onsdag 30. november 2022 
kl. 11:30 - (Merk tiden)
Parkteateret

Follo Seniororkesters Storband med dirigent Kjell Martinsen og solistene Majken Christiansen og Ingar Kristiansen

Det er begrenset antall plasser, og venteliste vil bli etablert.
De som ikke kan møte, må melde fra i god tid for å overlate plassen til ventende.
Sted: Parkteateret kl. 11.30 – dørene åpner kl. 11.00 
Påmeldingfrist 20. november 2022!
Pris: gratis

Les mer: Follo Seniororkesters Storband

Onsdag 16. november 2022
Inge Eidsvåg

«I livets skole – Rapport fra en avgangselev.»

Inge Eidsvåg er cand. phil. m/ historie hovedfag. I mange år var han rektor ved Nansenskolen på Lillehammer. Nå er han forfatter og foredragsholder. Eidsvåg vil i dette foredraget ta oss med på en reise fra oppveksten på et småbruk på Hitra på 1950-tallet – til det moderne Norge i 2022. Hva er det viktigste som har skjedd i dette tidsrommet – hvordan endrer perspektivet på livet seg med årene! Eidsvåg reflektere over over begrepene som mening, lykke og takknemlighet.

Onsdag 19.oktober 2022
Cecilie Hellestveit

«Russlands kriger»

Cecilie Hellestveit er norsk jurist, folkerettsekspert, konfliktforsker og utenrikspolitisk kommentator. Hun har juridisk doktorgrad innen internasjonal humanitærrett om folkerettens regler for kamphandlinger. Hun har spesielt inngående kjennskap til konfliktene i Mellom Østen, men vil i dagens forelesning i særlig grad ta for seg de konflikter hvor Russland er involvert.

Onsdag 21. september 2022
Erik Bolstad

«Kampen mot nettbasert desinformasjon og falske nyheter.»

Erik Bolstad er opprinnelig journalist med studier i medievitenskap og statsvitenskap ved UiO. Han arbeidet 15 år i NRK og satt i ledergruppen i NRK Nye medier i seks år. Nå er han daglig leder i foreningen Store norske leksikon, Norsk biografisk leksikon og Store medisinske leksikon.

Krigen om sannheten er blitt en av vårt samfunns største utfordringer. Hva skal vi tro på, og hvordan skal vi avdekke at vi står overfor falske nyheter?

Onsdag 31. august 2022
Lasse Espelid

«Humor i Norge»

Lasse Espelid er jurist med 4 år i norsk utenrikstjeneste bl.a. i Tyskland. Han har mange års ansettelse i DnB, hvorav ti år i Asia og USA. Videre har han vært generalsekretær i Normannsforbundet og fire år i Norwegian World Wide. Han har også arbeidet som freelancemedarbeider og vært programleder for «Fleip eller fakta» i NRK/TV. Espelid er opptatt av ulike perspektiver som norsk historie, norske verdier og norsk identitet.

«Humor i Norge» er et humørfylt og lattervekkende kåseri om norsk humor fra nord til sør og øst til vest.

Endring i programmet onsdag 18. mai.

Onsdag 18. mai 2022
Marianne Wiik

«Wagner - genial eller gal»

Foredragsholderen til onsdagens møte har måttet melde forfall pga sykdom. På kort varsel har styret gjort avtale med Marianne Wiik som vil kåsere over temaet «Wagner - genial eller gal». Da holder vi oss fortsatt i Tyskland og vil få innsikt i livet til en av Tysklands store komponister. Marianne Wiik er ansatt som formidler ved Den Norske Opera og er en sprudlende og god formidler, vil alle som har opplevd henne, hevde.
Vi ønsker vel møtt og er glad for å unngå å måtte kansellere. 

 

 

 

 

Opprinnelig planlagt:

Onsdag 18. mai 2022
Ingrid Brekke
«Tyskland etter Merkel»  
Ingrid Brekke har siden år 2000 vært knyttet til Aftenposten som journalist. I 2010 – 2012 var hun avisens korrespondent i Berlin. To år senere utga hun den første norskspråklige biografi om Angela Merkel, og hun arbeider for tiden på en ny bok om tysk politikk. Hun vil gi en oversikt over situasjonen i Tyskland etter at Merkel har forlatt kanslerstolen etter 16 sammenhengende år. I 2017 mottok hun Willy Brandt-prisen.

Onsdag 4. mai 2022
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

«Kode rød»

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad stiller som forfatter hos oss og foreleser med bakgrunn i sin nye bok «Kode rød. Kampen for det vakre» om hva som skjedde da vi ble rammet av en pandemi – og hvorfor verden var dømt til å mislykkes før viruset hadde spredd seg fra Kina. Vi krysser fingre og håper at det ikke blir en Coronatilstand som gjør hans besøk vanskelig å gjennomføre.

 

 

 

Onsdag 20. april 2022
Sosiolog, forsker og tidligere direktør ved Institutt for fredsforskning Kristian Berg Harpviken

«Afghanistan – Historien, krigene og veien videre?»

Kristian Berg Harpviken har cand.mag. grad fra 1989, hovedfag i sosiologi fra 1995, doktorgrad i sosiologi fra 2006 ved Universitetet i Oslo og har utviklingsstudier ved Universitet i Uppsala fra 1991-93. Han har vært landbrukskoordinator og leder for Afghanistanskomiteen. Som seniorforsker har han arbeidet med lengre prosjekter knyttet til sikkerhet i Sør-Afrika, flukt fra Afghanistan og bistand til samfunn rammet av landminer. Han har utført en rekke oppdrag for internasjonale organisasjoner og bistandsorganisasjoner. Han er ofte å se på programmer i NRK.

 

 

 

Onsdag 16. mars 2022
Tidligere finansminister og statsforvalter Sigbjørn Johnsen

«Ett er nødvendig»

Sigbjørn Johnsen vil ta oss med inn i dikteren Børlis verden og snakke om sin glede over Børli som dikter, hans funderinger over livet, - både i naturen og i mennesket. Hans Børli skrev mer enn 1000 dikt, og Sigbjørn Johnsen, som beundrer lyrikeren, leser og knytter sine betraktninger til noen av dem. Johnsen bruker ofte referanser til hjemtraktens innlandskultur i både taler og foredrag.

NB! Årsmøtet i Eldreakademiet gjennomføres direkte etter foredrag og spørsmål.

 

 

 

Møtet er flyttet til Parkteatret.
ADRESSE: Moss Kulturhus - Parkteatret Dronningens gate 25, 1530 Moss.

Onsdag 16. februar 2022
Jens Barland, pro-dekan, instituttleder, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania

«Glemmeboka»-om glosene som forsvant

 

Smak på ord som tellerskritt, heimstadlære, polvotter, solliv, pausefisk, burugle og kruttlapp-pistol og vi som husker da drømmehuset var en millionvilla. Boka er en ordliste ispedd kuriosa og anekdoter. Språket gjenspeiler tiden. Den gir et gjensyn med ord som glemmes eller som går ut av bruk, når samfunnet raskt endrer seg. Med Barland blir dette en tidsreise med språkets smilerynker, der vi med skråblikk bruker språkendringene til å beskrive samfunnsendringene.

 

 

 

Møtet er flyttet til 4. mai.
På grunn av koronasituasjonen er møtet flyttet.

Onsdag 19. januar 2022
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

«Kode rød»

På grunn av koronasituasjonen og i samråd med Espen Nakstad blir møtet onsdag 19. januar utsatt og flyttet til onsdag 4. mai.
Det er svært mange som vil komme til dette foredraget. I mai kan vi forhåpentligvis ha full sal. 

 

 

 

«Markering av Eldreakademiets 25 + 1 år»

Onsdag 1. desember 2021 kl. 11
Parkteateret

Et meget vellykket 25-års jubileum.

Den forsinkede jubileumsfeiringen vår ble markert med en todelt matiné med Follo Seniororkesters Storband under ledelse av dirigent Kjell Martinsen. Storbandets solist vil være den velkjente og populære artisten Hilde Louise Asbjørnsen, kjent fra teaterscener og opptreden på TV. Mellom de to avdelingene var det festtale av vår egen Ivar Ernø. Tidligere ledere fikk en personlig invitasjon.

Bilder og manuskriptet til Ivar Ernø's jubileumstale
- se her:

Les mer: Markering av Eldreakademiets 25 + 1 år

Onsdag 24. november 2021
Professor emeritus, dr. fhilos. fra Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo; Bernt Aardal.

«Stortingsvalget 2021 – Hva skjedde?»

Les mer: Stortingsvalget 2021 – Hva skjedde?

Onsdag 10. november 2021
EKSTRA foredrag - utsatt fra våren 2021

Operasanger/baryton Per Vollestad

«Gamle reklameslagere»

Les mer: Gamle reklameslagere

Endret tidspunkt
fra onsdag 20. oktober til torsdag 21. oktober

Torsdag 21. oktober 2021
Professor Dag O. Hessen

«Verden på vippepunktet»

Les mer: Verden på vippepunktet

Onsdag 22. september 2021
Advokat Karianne Hulaas.

«Hva kan du om testament og fremtidsfullmakt?»

Les mer: Hva kan du om testament og fremtidsfullmakt?

Onsdag 25. august 2021
Sosialantropolog Henning Kristoffersen.

«Det nye Kina: stormakten som imponerer og skremmer»

Les mer: Det nye Kina: stormakten som imponerer og skremmer

Pga. coronasituasjonen må vi dessverre avlyse medlemsmøtet.
Mer informasjon i EA nytt i juni.

Onsdag 26. mai 2021
Operasanger/baryton Per Vollestad

«Gamle reklameslagere»

Les mer: Gamle reklameslagere

Pga. coronasituasjonen må vi dessverre avlyse matinéen.

Årsmøte på nett onsdag den 21.april kl. 11.00.

Onsdag 21. april 2021

Les mer: Markering av Eldreakademiets 25(+1) år

Foredraget på Verket scener onsdag 17. mars er avlyst,
men det blir anledning til å møte Gry Blekastad Almås i et nettmøte.

Onsdag 17. mars 2021
Programleder i NRK Gry Blekastad Almås.

«Finnes det et norsk Storbritannia – et Norbritannia?»

Les mer: Finnes det et norsk Storbritannia – et Norbritannia?

Pga. coronasituasjonen må vi dessverre avlyse medlemsmøtet.

Onsdag 17. februar 2021
professor ved NMBU i Ås Anne Sverdrup- Thygeson

«På naturens skuldre»

Les mer: På naturens skuldre

Pga. coronasituasjonen må vi dessverre avlyse medlemsmøtet.

Onsdag 20. januar 2021
advokat Karianne Hulaas

«Hva kan du om testament og fremtidsfullmakt?»

Les mer: Hva kan du om testament og fremtidsfullmakt?

Foredraget 18.november er dessverre avlyst pga. corona-situasjonen.

Onsdag 18. november 2020
Assisterende utenriksråd Torgeir Larsen

«Internasjonal maktforskyvning og presidentvalg i USA – hvor går verden?»

Les mer: Internasjonal maktforskyvning og presidentvalg i USA – hvor går verden?

Onsdag 21. oktober 2020
Kunsthistoriker og forfatter Hans Martin Frydenlund Flaatten

«Edvard Munch- hans mesener, samlere, hjelpere og venner 1900 – 1916»

Les mer: Edvard Munch- hans mesener, samlere, hjelpere og venner 1900 – 1916

Onsdag 16. september 2020
juridisk seniorrådgiver i helsedirektoratet Christine Dalebø Gjerdevik

«Kunstig intelligens-
hva er det, hvordan kan det brukes og hva betyr det for personvernet?»

Les mer: Kunstig intelligens- hva er det, hvordan kan det brukes og hva betyr det for...

Onsdag 26. august 2020
byantikvar Berit Kolden

«Moss bys historie og byens jubileumsgave»

Les mer: Moss bys historie og byens jubileumsgave

Avlyst pga koronautbruddet

Onsdag 27. mai 2020
besøk av operasanger/baryton Per Vollestad

«Gamle Reklameslagere»

Les mer: «Gamle Reklameslagere»

Utsatt pga koronautbruddet

Onsdag 22. april 2020
foredrag av sosialantropolog Henning Kristoffersen

«Det nye Kina: stormakten som imponerer og skremmer.»

Les mer: «Det nye Kina: stormakten som imponerer og skremmer.»

Utsatt pga koronautbruddet

Onsdag 18. mars 2020 - Parkteateret kl. 11
Follo Seniororkesters Storband med Hilde Louise Asbjørnsen
Ivar Ernø

Markering av «Eldreakademiet i Moss- 25 år»

Les mer: Markering av «Eldreakademiet i Moss- 25 år»

Onsdag 19. februar 2020
Foredrag av forfatter, språkforsker og professor Helene Uri

«Hvem sa hva?»

Les mer: «Hvem sa hva?»

Onsdag 22. januar 2020
Foredrag av lege Wasim Zahid

«Hjerte for hjerte.»

Les mer: «Hjerte for hjerte.»

Onsdag 20. november 2019
Foredrag av Sten Lundbo

Polen i europeisk historie og i dag

Les mer: Polen i europeisk historie og i dag

Onsdag 16. oktober 2019
Foredrag av Andreas Kvebæk Dahl

Det fins jo tusen av deg

Les mer: Det fins jo tusen av deg

Onsdag 18. eptember 2019
Foredrag av Frank Rossavik

Vår urolige verden – hvor alvorlig er det, og hva kan skje fremover?

Les mer: Vår urolige verden – hvor alvorlig er det, og hva kan skje fremover?

Onsdag 28. august 2019
Foredrag av Niels Rasch-Olsen

Bier og bringebær

Les mer: Bier og bringebær

Onsdag 22. mai 2019
Foredrag av Øyvind Brodtkorb Nustad

Snøen som falt i fjor

Les mer: Snøen som falt i fjor

Onsdag 24. april 2019
Foredrag av vaktsjef i Aftenposten og forfatter Asbjørn Bakke

Erik Bye – Norge på to bein

Les mer: Erik Bye – Norge på to bein

Onsdag 20. mars 2019
Foredrag av Bengt Lie Hansen

Reisen fra Ishavet i Mossemarka til det store isødet i Nordområdene

Les mer: Reisen fra Ishavet i Mossemarka til det store isødet i Nordområdene

Onsdag 20. februar 2019
Foredrag av professor Grete Brochmann

Langsiktige konsekvenser av innvandring på norsk velferd og økonomi

Les mer: Langsiktige konsekvenser av innvandring på norsk velferd og økonomi

Onsdag 16. januar 2019
Foredrag av teknologirådgiver Eirik Solheim i NRK

Inspirerende teknologi

Les mer: Inspirerende teknologi

Onsdag 28. november 2018
Foredrag av direktør Thorstein Granly

Kunstnere i lokalsamfunnet – rapport fra felten

Les mer: Kunstnere i lokalsamfunnet – rapport fra felten

Onsdag 17. oktober 2018
Foredrag av skuespiller og instruktør Lise Fjeldstad

Ibsen sett gjennom hans lyriske diktning – «Ibsens små djevler»

Les mer: Ibsen sett gjennom hans lyriske diktning – «Ibsens små djevler»

Onsdag 19. september 2018
Foredrag av NRK-journalist Espen Aas

Storbritannia og Brexit

Les mer: Storbritannia og Brexit

Onsdag 29. august 2018
Foredrag av professor emeritus Ulrik Fredrik Malt

Depresjon: En betegnelse med presisjonsnivå som «feber»

Les mer: Depresjon: En betegnelse med presisjonsnivå som «feber»

Onsdag 23. mai 2018
Foredrag/presentasjon ved daglig leder Helene Molvig m.fl.

Presentasjon av Fontenehuset Rygge

Les mer: Presentasjon av Fontenehuset Rygge

Onsdag 18. april 2018
Foredrag av NRK-journalist Gro Holm

Trumps USA

Les mer: Trumps USA

Onsdag 21. mars 2018
Foredrag av tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes

«Gott mit uns» - når populistiske og nasjonalistiske partier spiller uhemmet på løftet om Guds velsignelse

Les mer: «Gott mit uns» - når populistiske og nasjonalistiske partier spiller uhemmet på løftet om Guds...

Onsdag 14. februar 2018
Foredrag av lege, forfatter og musiker Audun Myskja

Ungdomskilden – tolv gode råd for livet og ti ting du bør gjøre hver dag

Les mer: Ungdomskilden – tolv gode råd for livet og ti ting du bør gjøre hver dag

Onsdag 17. januar 2018
Foredrag av forfatter Gunnar Walter Richter Johansen

Skråblikk på Moss for et par generasjoner siden

Les mer: Skråblikk på Moss for et par generasjoner siden

Onsdag 15. november 2017
Foredrag av journalist og forfatter Åshild Ulstrup

Alderdommens lykke – og ulykke

Les mer: Alderdommens lykke – og ulykke

Onsdag 18. oktober 2017
Foredrag av filosof Henrik Syse

Fra konflikt til fred: Hvilke verdier trenger vi for å skape en mer fredelig verden?

Les mer: Fra konflikt til fred: Hvilke verdier trenger vi for å skape en mer fredelig verden?

Onsdag 27. september 2017 - NB!
Foredrag av pensjonert generalmajor Tor Arnt Sandli

Er en ny kald krig på gang?

Les mer: Er en ny kald krig på gang?

Onsdag 30. august 2017 - NB!
Foredrag av økonomirådgiver Carsten O. Five

Hvordan få mer ut av pensjonen.

Les mer: Hvordan få mer ut av pensjonen

Onsdag 31. mai 2017 - NB!
Foredrag av tidligere fylkesmann Anne Enger

Hva slags samfunn vil vi ha?

Les mer: Hva slags samfunn vil vi ha?

Onsdag 19. april 2017
Foredrag av journalist og forfatter Torkjell Berulfsen

«Fang en sjelden fisk».

Les mer: «Fang en sjelden fisk»

Onsdag 15. mars 2017
Foredrag av redaktør Harald Stanghelle

Den politiske situasjonen i Norge.

Les mer: Den politiske situasjonen i Norge

Onsdag 15. februar 2017
Foredrag av tidligere nyhetsanker i Dagsrevyen, Christian Borch

Europas skjebnetime – nye utfordringer står i kø.

Les mer: Europas skjebnetime – nye utfordringer står i kø

Onsdag 18. januar 2017
Foredrag av utenriksmedarbeider i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Situasjonen i Tyrkia.

Les mer: Situasjonen i Tyrkia

Onsdag 16. november 2016
Foredrag av kommuneplanlegger Terje Pettersen

Planprosesser i mosseregionen.

Les mer: Planprosesser i mosseregionen 2016

Onsdag 19. oktober 2016
Foredrag av Sjefredaktør/adm.direktør Pål Bjerketvedt

Utviklingen av massemedier i Norge og papiravisens fremtid.

Les mer: Utviklingen av massemedier i Norge og papiravisens fremtid

Onsdag 28. september 2016
Foredrag av voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

Vold i samfunnet i dag.

Les mer: Vold i samfunnet i dag

Onsdag 24. august 2016
Foredrag av journalist Per Kristian Aale

Italienernes opprør mot mafiaen.

Les mer: Italienernes opprør mot mafiaen

Onsdag 18. mai 2016
Foredrag av Per Egil Hegge

Putin – hvordan tenker han?

Les mer: Putin – hvordan tenker han?

Onsdag 20. april 2016
Foredrag av Lasse Espelid

Det typisk norske – hva er det?

Les mer: Det typisk norske – hva er det?

Onsdag 16. mars 2016
Foredrag av kommunikasjonsdirektør Sven Røst

Fremtidens energiformer

Les mer: Fremtidens energiformer

Onsdag 17. februar 2016
Musikkforedrag av Einar Steen-Nøkleberg

Musikkforedrag

Les mer: Musikkforedrag av Einar Steen-Nøkleberg

Onsdag 20. januar 2016
Foredrag av professor Geir Lundestad

Fredens sekretær

Les mer: Fredens sekretær

Onsdag 18. november
Foredrag av professor emeritus Ole O. Moen

USA 2016 – et skjebnevalg for USA

Les mer: USA 2016 – et skjebnevalg for USA

Onsdag 21. oktober
Foredrag av journalist og forfatter May Grethe Lerum

Den faglige litteraturkritikk – i synsingens tid

Les mer: Den faglige litteraturkritikk – i synsingens tid

Onsdag 23. september
Foredrag av Odd Grann

Alderisme – med innslag fra samtaler med Rolv Wesenlund om det å bli eldre

Les mer: Alderisme – med innslag fra samtaler med Rolv Wesenlund om det å bli eldre

Onsdag 19. august
Foredrag av førsteamanuensis Knut Ødegård

Hvilken betydning har antikken i dag?

Les mer: Hvilken betydning har antikken i dag?

Onsdag 20. mai
Foredrag av direktør Just Ebbesen ved Sykehuset i Østfold

Det nye sykehuset i Østfold

Les mer: Det nye sykehuset i Østfold

5

Onsdag 15. april
Foredrag av kategorisjef Marthe Bøhn

Et herremåltid  

Les mer: Et herremåltid

Onsdag 18. mars
Foredrag av forsker Lars Klæboe

Stråling i dagens samfunn  

Les mer: Stråling i dagens samfunn

Onsdag 18. februar
Foredrag av Kjell Hillveg

Et møte med Mozart – mannen i mitt liv

Les mer: Et møte med Mozart – mannen i mitt liv

Onsdag 21. januar 2015
Foredrag av Per Tofte

Alle har et syskjenbån i……..Amerika!  

Les mer: Alle har et syskjenbån i……..Amerika!

Onsdag 19. november 2014
Foredrag av kommuneplanlegger Terje Pettersen

Planprosesser i mosseregionen  

Les mer: Planprosesser i mosseregionen

Onsdag 15. oktober 2014
Foredrag av professor Arne Jon Isachsen (meldt avbud)
Foredrag av avdelingsdirektør i finansdepartemnetet, Yngvar Tveit

Utviklingen i verdensøkonomien  

Les mer: Utviklingen i verdensøkonomien

Onsdag 17. september 2014
Foredrag av cand.philol. Hans-Martin Frydenberg Flaatten

Edvard Munchs liv i Moss  

Les mer: Edvard Munchs liv i Moss

Onsdag 20. august 2014
Foredrag av Ingeborg Moræus Hanssen

Det glade, forpliktende seniorliv  

Les mer: Det glade, forpliktende seniorliv

Onsdag 21. mai 2014
Foredrag av forskningssjef og professor Kjell Bendiksen

Fremtidens energiformer, og hvilke nye muligheter ser vi  

Les mer: Fremtidens energiformer, og hvilke nye muligheter ser vi

Onsdag 23. april 2014
Foredrag av journalist Geir Helljesen

Hvordan har Norge forandret seg politisk gjennom mine mange år som journalist i NRK  

Les mer: Hvordan har Norge forandret seg politisk gjennom mine mange år som journalist i NRK

Onsdag 19. mars 2014
Foredrag av dr.philos og professor Øystein Kock Johansen

Steder i verden man MÅ se før man forlater den  

Les mer: Steder i verden man MÅ se før man forlater den

Onsdag 19. februar 2014
Foredrag av komponist og pianist Wolfgang Plagge

Når verdensbegivenheter blir musikk  

Les mer: Når verdensbegivenheter blir musikk

Onsdag 15. januar 2014
Foredrag av professor Dag O. Hessen

Født sånn eller blitt sånn  

Les mer: Født sånn eller blitt sånn

Onsdag 27. november 2013 (Merk datoen!)
Konsert med Krapfoss Hornorkester

Brassbandmusikk 

Les mer: Brassbandmusikk

Onsdag 18. september 2013 
Foredrag av seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI 

Hva blir det til i Midtøsten? Hvordan vil det nye politiske kartet se ut?

Les mer: Hva blir det til i Midtøsten? Hvordan vil det nye politiske kartet se ut?